Európa robban

Európában háború zajlik. A hadszíntér pedig nemcsak bizonyos városokra korlátozódik, hanem az egész Nyugatot érinti. Elér bennünket az interneten és a híreken keresztül, de sokszor csak elég kimennünk az utcára, hogy lássuk, Európa megváltozott. „A Nyugat egyik legnagyobb problémája az, hogy nem ismeri az iszlámot.” – mondja Zvi Yehezkeli az izraeli Channel 10 újságírója, aki 2012-ben, kihasználva tökéletes arabtudását, európai iszlám közösségekbe épült be és forgatott több órás dokumentumfilmet. Zvi erőssége az objektivitás, hagyja, hogy Allah követői maguk beszéljenek céljaikról.

Az iszlám évek óta a leggyorsabban terjedő eszme, vallás Európában, Angliában havonta 100 ember tér át. De mi is az iszlám? Vajon igaz-e az a manapság sokat hangoztatott állítás, hogy az iszlám a béke vallása? Kétség nem fér hozzá, hihetetlen kötelék és összetartás alakul ki iszlám közösségekben. Senki nincs egyedül, a testvérek megvédik egymást. Vajon az Iszlám Állam, a terroristák és az iszlám nevében gyilkolók mind eltévelyedett radikálisok lennének, akik csak kis százalékát teszik ki az „igazi” iszlám követőinek? 

Zvi Yehezkeli személyesen tapasztalhatta meg az iszlám igazi arcát, amikor 2012-ben európai nagyvárosok (London, Malmö, Párizs, Amszterdam stb.) muzulmán negyedeit járva, iszlám hívőnek adta ki magát. Olyan zárt kerületkebe jutott be, amelyek hatására laikus szemlélőként az embernek nem egy európai város jutna elsőre eszébe. Ezekben a körzetekben a saría törvényei uralkodnak, nők csak teljes eltakarásban léphetnek ki az utcára, zsidók pedig még a közelükbe se merészkedhetnek. „Az iszlám teljesen máshogy kommunikál a médiában, mint ahogy a közéjük tartozókkal” – kezdi Európa robban című előadását Zvi, aki Budapestre a Patmos Records és a Jövőképp Alapítvány meghívására érkezett.  „Miután sikerült elhitetnem, hogy egy vagyok közülük, máris máshogy kommunikáltak velem. Nem mint muszlim újságíróval, hanem mint harcostárssal.”

A világ megváltozott. Ma már nem szükséges repülőgépet eltéríteni ahhoz, hogy valaki embereket gyilkoljon a dzsihád nevében. Elég egy autó vagy akár csak egy kés. Vajon miért nem ébred fel Európa? Miért nem veszik észre, hogy mi történik a hátsó udvarban? A 3-4 nemzedék óta Európában élő muzulmán családok gyerekeinek ezrei, de tősgyökeres európaiak is (angolok, svédek, dánok, belgák, franciák, németek) utaznak folyamatosan Szíriába, hogy harcoljanak az iszlámért a Nyugat ellen. „Az európai emberek sokszor úgy gondolkodnak, hogy menjenek csak el ezek az őrültek, de nem jut eszükbe az, hogy vissza is fognak jönni. Lehet, hogy egy ember, aki tíz évig a szomszédod volt, áttér az iszlámra, majd megtanítják neki, hogy az igazi iszlám hitet az Iszlám Államban tudja megélni. Ezek után kiutazik Szíriába harcolni, aztán hazatérve lefejez valakit az utcán” – hívja fel a helyzet komolyságára a figyelmet Zvi. „Európában ma nincsenek olyan szabályok, amelyek segítségével különbséget lehetne tenni egy Taiwanon nyaraló ártatlan turista és egy Szíriában harcoló terrorista között. A terrorcselekményeket pedig gyakran az Irakból, Szíriából visszatérő egykori európai lakosok követik el.”

Beszédében Zvi kitért Európa legnagyobb kincsére, a demokráciára is. Véleménye szerint az iszlám pontosan ezt kihasználva tud teret nyerni, hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy mindig a többség diktál és a kisebbség követi a mainstream szokásokat. Ám ezzel szemben az iszlám hívők - mint kisebbségi csoport - szembe mennek az árral és ráerőszakolják az akaratukat a demokratikus Európára. Erre egy tökéletes példa a dán iskolákban bevezetésre került étkeztetési rendszer, ahol a muszlimok gyerekei marhahúsos, míg az "európai" gyerekek sonkás  szendvicset kaptak uzsonnára egy időben. Azonban a differenciált ételosztás nem volt elég, számonkérték az iskolákat, hogy miért "kísértik" az ő gyerekeiket a sonkás szendviccsel, mire a dánok minden gyereknek marhahúsos szendvicset adtak uzsonnára. Az európaiak azt mondják, hogy a békességért miért ne tennénk meg, azonban az iszlám hívők számára ez már kisebb győzelem.

„Az iszlám félelmet kelt és vonzóvá teszi a harcot” – nyilatkozta Zvi mostmár az iszlám terjedésének kapcsán. „Egyelőre még csak az ideológia terjesztése zajlik – bár a napokban az operatív részbe is belekóstolhattunk az Európában történt támadások kapcsán – az interneten, a mecsetekben és az utcán. Ez egy olyan háború, amelyet nem tankokkal vagy vadászgépekkel fognak vívni, hanem ideológiával, ami mecsetről mecsetre halad. Ha valaki át akar térni az iszlámra, a legvalószínűbb, hogy olyan mecsetbe tér be, ahol arra biztatják, hogy Szíriába menjen embereket gyilkolni. Ez nem az iszlám megbélyegzése. Ezek tények.” 

"Az iszlám célja az egész világra kiterjedő kalifátus létrehozása. Kinevethetjük őket, maradhatunk továbbra is naivak, de az Iszlám Állam már a spájzban van… - zárta beszédét az izraeli újságíró.