Történelmi gyökérkezelés

(A cikk 2014-ben íródott)

Elég-e csupán emlékezéssel tölteni a holokauszt 70. évfordulóját?

A 2014-es évet a magyar kormány holokauszt emlékévnek nyilvánította, ugyanis 70 évvel ezelőtt kezdődött a magyar zsidók tömeges deportálása a halálba. Az emlékév részét képezik pályázati kiírások, emlékmű avatás és a Sorsok háza projekt. Az egész év az emlékezés jegyében zajlik.

Az idei évet egy olyan kegyelmi pillanatnak is mondhatjuk, amely során lehetőségünk nyílik rendezni az ország legsúlyosabb történelmi bűnét. Ez az emlékév igazi tétje és nem az, hogy sikerül-e elég nagy tömeget megmozgatni a rendezvények során.

Az emlékév sajátossága, hogy a döntő szerepet a megemlékezés kapja, aminek valóban kulcsszerepe van a feldolgozás szempontjából, viszont ez csak akkor tud valóban sikeres lenni, ha elismerjük felelősségünket és nem a távolban lévő birodalmi sasokra mutogatunk. Semmissé vállnak a megemlékezések nagy szavai akkor, amennyiben a lényeg, a bűnbánat kimarad belőle.

Magyarország fizet jóvátételt az áldozatoknak, emlékközpontot állított fel és minden évben április 16-án megemlékezést tart. Mindezek üres gesztussá válnak, hogyha nincs mögötte igazi megbánás, megalázkodás. Ez az idei emlékév paradoxona, hogy míg a kormány egy egész évet szán a történtek feldolgozására, a magyar felelősséget nem helyezi középpontba.

A világ is figyelemmel kíséri, hogy hogyan emlékezünk. A külső szemlélők elsősorban a politikai vezetők lépéseit fogják figyelni. Az emlékév sikeressége azonban rajtunk is múlik. Az őseink által elkövetett bűnökért közvetetten, személyes bűnbánatot is kell gyakorolnunk. Utóbbi felelősséget mi sem háríthatjuk az ország irányítóira.

Az emlékév tétje pedig nagyobb, mint valaha. A vészkorszak óta eltelt két emberöltő alatt sem sikerült kitépni a náci örökség minden gyökerét.

Az emlékezés kiváló “felszíni gazirtó”, de csak a bűnbánat gyökérkezelő hatásával tud valódi hatást kifejteni. 

                                                                                                   Náray Gabriella

Posted on June 4, 2015 .