Okosvilág

Az innováció és a technológia fejlődését leginkább az évente Las Vegasban megrendezett Consumer Electronic Show (CES) mutatja be. Szlogenjük: Világméretű színtér az innováció számára. Ez vitathatatlan. A nemzetközi techexpó meghatározó a technológiai aktualitások szempontjából.

Arra a kérdésre, hogy mi határozza meg világunkat leginkább napjainkban, sok mindent válaszolhatunk. Egy dolog viszont teljesen biztos: a technológia és az innováció a válaszok között lenne.

Mi az az innováció? Egy kreatív, újszerű ötlet megvalósításának a folyamata, amikor az ötletből termék lesz. Technológia nem létezne innováció nélkül. Néhány évvel ezelőtt az elektronikai piacot az jellemezte, hogy melyik cégóriás tudja hamarabb, ügyesebben megvalósítani ötleteit, ma viszont már hasonló eséllyel indul egy hétköznapi ember is a siker felé (egy kis túlzással), mint az Apple vagy a Samsung. Ezt hívják start-upnak.

A legtöbb elektronikai innováció a már létező, és egyre jobban napjaink részévé váló táblagépekre, okostelefonokra, okostelevíziókra, játékkonzolokra (Playstation 3, Xbox 360 stb.) épül. Az előbb felsorolt eszközök listájához nemsokára csatlakozni fog a robottechnológia is.

Az ez évi show fő témái a hordható eszközök, nagyobb tabletek, hatalmas méretű okostévék, okosautók, okosháztartás és persze a 3D nyomtatás.

Hatalmas területen állítják ki újdonságaikat a legnagyobb technológiai óriások, mint a Samsung, a Sony, a Panasonic, az LG vagy a Sharp. Ezen a részen a legújabb generációs televíziók számítanak a fő attrakciónak. 4K technológiás (a full HD felbontásnál négyszer nagyobb) okostelevíziók, melyek csodálatos képminőségük mellett internetböngészésre, telefonálásra, és akár játékra is alkalmasak. Természetesen itt sok olyan új és látványos technológia is bemutatkozik, mint a világ első hajlékony tévéje és okostelefonja, valamint a laptopokat teljes mértékben helyettesítő nagyobb méretű táblagépek. Ugyanakkor a kiállítás nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kisebb cégek is megjelenhessenek fantasztikus újdonságaikkal, sőt egy olyan hely is van, ahol egyetemisták mutatják be ötleteik prototípusait.

Egy másik gigantikus eleme a kiállításnak az autók. Olyan márkák sorakoznak fel, mint az Audi, Ford, Chrysler, Jeep, GM, Mazda, Kia és Toyota, izgalmas technológiai újításaikkal, mint pl. a napelemes autók, lézeres lámpák, automatikus fékrendszerek vagy vezető nélküli megoldások. Érdekesség, hogy itt debütált a Formula E, amely az elektromos autók versenye lesz.

Idén külön részleget kaptak a 3D nyomtatást bemutatók. A kiállítóiknak szánt terület pillanatok alatt betelt. Mi is tehát a 3D nyomtató? Olyan eszköz, amely háromdimenziós tárgyakat képes alkotni térbeli digitális (számítógépen megtervezett) modellekből. Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait, és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, fokozatosan felépítve a modellt a metszetekből. Ezzel a módszerrel szinte minden formát vagy geometriai testet elő lehet állítani. Házat szeretne? Nyomtasson magának! Viccesen hangzik, de lehet, hogy ez a jövő, hiszen ez a masina akár gyárakat is képes helyettesíteni.

A kiállításon rengeteg kisebb, ám annál érdekesebb „kütyüt” csodálhatott meg a nagyérdemű. A sportolással (futás, fitnesz stb.) kapcsolatos szerkentyűk között találjuk a bluetooth-os fülhallgatót, ami nem esik ki a fülből még intenzív mozgás közben sem (ezt egyébként a kiállító demonstrálta is egy szaltóval), a fejpántba épített fülhallgatót, vagy az új generációs lépés- és távolságszámláló órákat.

Idén elkerítettek egy külön divatzónát is. Pulóverek, amelyek a hőmérséklet alapján igazítják vastagságukat, okosórák, melyek mindent tudnak az egészségedről, és a szívverésedből generálnak jelszót, internetes szemüvegek, amikkel telefonálhatsz, útvonalat tervezhetsz, vagy akár videózhatsz is.

 Számtalan különleges játékot is kipróbálhattak az odalátogatók (amelyek közül sok egyébként nemsokára kapható lesz a boltokban). A legtöbb ezek közül a robotikára épül, és okostelefonnal, tablettel irányítható. Ezek közül a gyerekek számára valószínűleg a legérdekesebbek a Parrot cég fantasztikus drónjai lesznek, amelyek levegőben és földön egyaránt használhatók, rettentő gyorsak és kamera is van rajtuk. A cég másik újdonsága igazából nem hasonlít semmihez (diáknyelven: izé) van két kereke, gyors, és akár 8o centit is lehet vele ugrani (elég pontosan), persze ez is valamilyen okos készülékről vezérelhető. A videojáték-fejlesztések közül kiemelkedik a PrioVR névre hallgató találmány. Ez úgy működik, hogy magára szerel a játékos 17 szenzort, amelyek érzékelik a mozdulatait, és a játékban úgy mozog a karaktere, ahogy a valóságban ő.

A szülőket se hagyjuk ki, az ő örömükre szolgál az okosháztartással kapcsolatos két kiváló fejlesztés: a világon bárhonnan vezérelhető lábos, amelybe belerakjuk a hozzávalókat reggel, a munkából hazafelé belépünk az okostelefonunkon az erre készült alkalmazásba, beállítjuk a hőfokot vagy más szükséges paramétereket, és elindítjuk a főzést. Sőt, az étel állapotát is folyamatosan nyomon követhetjük. Mire hazaérünk, kész a vacsora, csak tálalni kell. A másik hasznos háztartással kapcsolatos találmány a villanykörte áramszünet esetére. Működése egyszerű, ám annál ötletesebb: a LED-es fényforrás alá beszereltek egy akkumulátort, amely képes tovább működni áramszünet esetén akár 5 órán keresztül.

Még millió dologról lehetne írni, a bicikli GPS-től kezdve, az alvást segítő fantasztikus készülékeken át a napenergiát tároló okostelefon-töltőkig.

A fejlődés megállíthatatlan. A mi dolgunk, hogy jó célokra használjuk a technológiát, és akár mi magunk is kitaláljunk és megvalósítsunk új ötleteket.

Sugár Joel

 

 

Posted on June 2, 2015 .