Hipszterek

Rendkívül nehéz megfogalmazni, kicsodák, micsodák a hipszterek. Lehet, hogy még életedben soha nem hallottad ezt a szót, itt az ideje! Nyugodj meg, nem egy új betegségről, hanem emberekről van szó. Hogy miért nehéz megfogalmazni, kik a hipszterek? A hipszterség egy olyan szubkultúra, ami ellene van minden mai „főáramú” dolognak, szóval ellenkultúra. Nem szeretik azokat a dolgokat, amikkel őket bármilyen csoporthoz lehetne kötni. Mégis ezzel a sehova tartozásukkal egy új irányzat képvi¬selőivé váltak. Ez alatt nem azt értem, hogy nincsen semmiről véleményük, épp ellenkezőleg.  Ezért nehéz megfogalmazni, kik ezek a furcsa emberek.  Na, ugorjunk neki még egyszer, és hagyjuk félbe ezt a ”mély” filozófiai gondolatmenetet!

A szó eredete a 40’s évekbe nyúlik vissza, amikor a fehér fiatalok utánozni akarták kedvenc fekete jazz zenészeiket, és felvették a szokásaikat. Eleinte csak arról volt szó, hogy a fekete énekesek mellett kiálltak a fehér fiatalok, ugyanis akkor még bőven dübörgött a rasszizmus. Aztán jött a többi. Az öl¬tözködés, az afro-szleng szavak használata, az önként vállalt szegénység, a szarkasztikus humor, a drogfogyasztás és a szexuális deviancia. A hip szócska vagányságot jelent, majd hozzá került a szter képző, mint ahogy például a gangster esetében (gang=banda). A jelenség bizonyos szempontból jó hatással volt a társadalomra, mert a rasszizmus visszaszorult, de rengeteg hátulütője is lett. Nehéz volt képviselőit elvonat¬koztatni a dadaizmustól, ugyanis rendkívüli módon szerettek botrányos dolgokat cselekedni. Az irányzat egyik úttörője például Bing Crosby, a híres amerikai swing énekes. Érdekesség, hogy a hippik és a hipszterek, egy időben jelentek meg. A hippi életvitel, világnézet, amiről már mindenki hallott, az 1960-as években terjedt el. De ugorjunk most a jelenbe! 

A kortárs hipszter

Politikai nézeteik között szerepel a világbéke, a szólásszabadság, a vallásszabadság, de mélyebben nem mennék bele a kérdésbe. Rendkívül kreatívak, tisztelik a művészeket, mellesleg ők is művész lelkületűek. Vagánynak tartják, ha valaki rettentően intelligens, szeretnek tanulni. Sokan neo-dandyzmusnak nevezik a „hipszterséget”. Szeretnek verseket, regényeket olvasni és írni. Előszere¬tettel fogyasztják a filozófiai műveket, és azokon gondolkoznak, vitatkoznak. Kozmopolita helyeken élnek, például New Yorkban és San Franciscóban.  

Dandy: romantika korában és a 19. század végén volt divatos ez a magatartás. Eszménye az a világfi, aki választékos, elegáns, előkelő, fölényes és távolságtartó megjelenésében és kapcsolattartásában, ugyanakkor cselekedeteiben merész.

Független gondolataikkal nehezen épülnek be a mainstream társadalomba. Öltözetük divatjamúlt ruhaneműk, nagyrészt turkálókból szerzik, vagy „előre elhasznált” ruhákat hordanak (ezen azt értem, hogy új ruhákat úgy készítenek el, hogy elhasználtságot imitálnak, mintha három generáció hordta volna már azt a ruhadarabot. S ezek a ruhák méregdrágák.), mégis értenek a megfelelő kollekció összeállításához.  Vannak, akik direkt polgárpukkasztó viseletet hordanak, és vannak, akik roppantul elegánsak.  Zenei világuk kifinomult, nem tartoznak speciális zenei irányzatokhoz, bár az utóbbi időben előnyben részesítik az indie muzsikát. Menőnek tartják, ha olyan előadókat ismernek, akiket kevesen hallgatnak. Ami jó, az jó, és ezt mindenre mondják, csak az a lényeg, hogy ne legyen népszerű. A gasztronómiában is jártasak. Öltözékükre jellemző a fekete keretes szemüveg. Előszeretettel hordanak arcszőrzetet, azt is minél különlegesebb módon. 

Nagyon szeretnek fotózni, s érzékük is van hozzá. Nem ítélik el az elektronikai innovációkat, sőt nagyon is támogatják. Odafigyelnek a környezetükre, a természetre. Bicikliznek, longboardoznak, és motorozni is szeretnek. Nagy világjárók, kíváncsiak mindenre. Szeretik a retro dolgokat, mint például a bakelitlemez-játszót, a zsebórát.

Az utóbbi időben egyre több ”hipsztermajom” keletkezett, akik mindig a legújabb divatot követik, és amikor jön egy új divathullám, akkor ők is váltanak. Ennek következménye, hogy a hipszterek rengeteg ostoba, nem rájuk illő jelzőt kaptak. Könnyen találkozhatunk mindenféle torz jellemzésekkel, például hogy minden hipszter meleg. A divatcégek is lehúzták a sápot a hipszterségből, divatot kreáltak belőle, miközben rengeteg sztereotípiát alkottak róluk. 

A hipszterek rengeteget használják a háromszöget jelképként, ami közel áll a fekete mágiához, bár mások a Szentháromságot látják bele.  Manapság keresztény gyülekezetekbe is elterjedt ez az életvitel. Ami borzasztó, ugyanis képviselői rettentő cinikusak, és csak névleges, meddő hitük van. 

Keresztény hipszter

Nemrég megjelent egy könyv róluk Hipster Christinaty When Church and Cool Collide (Amikor a templom és a vagányság összeütközik) címmel. Nagyon népszerű lett a meleglobbi köreiben. Tetoválásokat varrnak magukra, pipáznak, isznak, erkölcstelen műveket néznek, olvasnak, s okkultizmussal is foglalkoznak. Ezt azzal támasztják alá, hogy ők második generációs keresztények, és nem tapasztalták meg a bűn „átkát”, ezért ezt a filmekből ismerik meg, így jobb kereszténnyé válnak. A könyv cinikus, és romboló, habár jól bemutatja a keresztény fiatalok erkölcsi romlását. Egyszerűen a fiatalok nem tudnak megtérni, és Jézus mindent megbocsátása mögé bújnak, olyan címszavakkal, hogy hagyd ott a gyülekezetet a bigott pásztorokkal, és kövesd Jézust.

Hollós Illés és Tar Eudárd

Posted on June 1, 2015 .