ÁMEN újratöltve

1963, Budapest.  Egy zsidó származású csecsemő jött világra, mit sem sejtve még jövőbeli sikereiről és vele született tehetségéről.

Bár Pajor Tamást – a Neurotic együttes frontemberét, és a megtérése után létrejött Ámen zenekar alapítóját – egy életre megérintette az Újszövetség elolvasása, akkoriban mégis fontosabbnak tartotta a társadalmi konvenciókból való kitörést, így végül megalapította a Neuroticot.

A ’80-as években színre lépő zenekar hamar berobbant a köztudatba, de a sikerekkel együtt jött az önpusztítás is. Először csak a marihuána, utána az ópium, majd később sok más tudatmódosító szert is kipróbált. 

Ekkortájt ismerkedett meg későbbi feleségével, Mónus Klárával, és szintén ebben az időben figyelt fel rá Xantus János filmrendező is, aki mintha csak ráérzett volna arra, hogy Pajor Tamás élete mellékvágányra fog futni. Filmre akarta vinni egy underground zenész utolsó pillanatait. A Rocktérítő című film azonban egy értékes élet megmenekülését tárta a közönség elé, és az addig lefelé ívelő életpálya pozitív fordulatot vett.

1987 októberében Pajor Tamás szakított múltjával, és megtért Jézus Krisztushoz. Másnap első útja élettársához, Klárához vezetett, aki, - mint kiderült – egy héttel korábban szintén megtért a Hit Gyülekezetében. Történetük innen már teljes hűségben folytatódik tovább.

Ugyanaz az az énekes, de mégsem. Új arculat, új stílus, más a szöveg. Mivel Pajor Tamás élete megtérése után 180 fokos fordulatot vett, felbomlott a Neurotic, de helyette megszületett a ma már 25 éves múltra visszatekintő Ámen együttes. Az első lemez ’89-ben öltött kézzelfogható formát. Pajor Tamás és a zenekar az 1990-es években kiadta A Föld showja és a Szabad vagy című albumot, ami olyan klasszisokat tartalmaz, mint a 7.b vagy a Vége van.

Ebben az évtizedben jött egy rövid szünet- a szellemi feltöltődés ideje -, hogy aztán teljes erőbedobással vágjon bele nagysikerű lemezének kiadásába Önök érték címmel. Minden szám különleges hangzásvilágával tette egyedivé a zenei anyagot. Mindközül azonban a Rosenberg Dani hódított leginkább a társadalom széles köreiben. A Jézus Krisztus Szupersztráda 2007-ben gospel dalokkal örvendeztette meg a rajongókat.

A dalszerző részt vesz a Hetek Országos Közéleti Hetilap munkájában, mint címszerkesztő, az S.O.S. Egyesület elnökeként drogprevenciós iskolai előadásokat tart (több mint százezer fiatalhoz jutott el az évek során). A Hit Gyülekezetében lelkészi munkát végez, gyakran prédikál utcai rendezvényeken és rendszeres fellépője különböző antirasszista és drogellenes rendezvényeknek.

Pályájának alakulására döntő hatással volt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, akinek szolgálata elsősorban lehetővé tette, hogy függőségeiből kitörve, új életet élhessen. Ennek az eredményét láthattuk január 10-én…

…az ismerős csarnokot különös izgalom légköre lengi körül. Ahogy belépünk, egyből látni: ugyanaz, de mégis más. A beléptető biztonsági kapuk a bejárattól nagy távolságra, helyet engednek a betóduló tömegnek. A VIP bejáratnál mosolygós hostessek fogadják a zenekar meghívott vendégeit, közöttük azokat, akiket egy eddig szokásosan meghirdetett istentisztelet vagy bibliaiskola híre nem tudott becsalogatni a Hit parkba. De ez az unikum.

Magyarország zenei és entellektüel köreiben csemegének számító esemény - Mindörökké Ámen, az Ámen zenekar fennállásának a 25. jubileumát ünneplő koncert - olyan kortárs írókat és művészeket is becsalogat, mint Bródy János vagy Müller Péter. A küzdőtéren gyülekező nézősereg kitölti a rendelkezésre álló teret, sőt, kezdés előtt még az oldalsó lelátókat is megnyitják. 5 perc múlva 8 óra. A hangulat izzik, a tömeg tombol. Mindenki egyre csak a „kezdjétek” szót skandálja.   A hivatalos kezdés közeledtével, majd elmúltával a közönség (melynek átlag életkora 25 év) újra és újra, meg-megújuló hévvel és lelkesedéssel buzdítja a zenekart a kezdésre. Viszont akik még csak a kapuknál állnak, nagyon hálásak az udvarias késésért. 8:45 körül megtelik a csarnok kb. 10-11 ezer fiatal zsibongásával, mikor feltűnnek a színpadon az ''öregfiúk'' meglepő, szinte lezser hétköznapi egyszerűséggel: farmerban, zakóban, fekete ingben. Mellőzve minden nagyképűséget és sztárallűrt, mint egy jó barát vagy régi ismerős köszöntenek a színpadról Pajor Tamás üdvözlő szavai és a lendületesen felhangzó régi slágerek, amelyekből a repertoár elején néhány egyveleget hallhatunk. A közönség eleinte szemérmesen - hiszen mégiscsak egy istentiszteleti csarnokban vagyunk -, de elkapja a fonalat. Együtt énekel, mozog a zenével és hullámzik, eleinte inkább csak a színpad körül. A retro dalok (Őrizd a lángost, Mama ucsityelnyica) visszavisznek minket szüleink ifjúkorába, a rendszerváltás és az azt megelőző időszak hangulatába, de a szövegben nyílt titokként bujkál: az igazi rendszerváltás az, mikor te lemondasz a trónról és az elpuskázott, vagy nem jól használt életedet visszaadod annak, aki kitalált és megformált (7.b, Szombat este).

A műsor pörög, Pajor Tamás lendülettel rója a köröket a színpadon. Csak akkor pihen egy kicsit, mikor 1-1 szám erejéig barátai, a vendégművészek váltják fel a színpadon (Balogh Mihály, Szatai Gábor, Kassai Róbert, Fejes Zoltán, és a meglepetésvendég: Geszti Péter). Minden dal egy újabb meglepetés és élmény, és ha ez nem lenne elég, Pajor Tamás a költő is bemutatkozik a zenei blokkok között 3 modern verssel, tömör szófordulatokkal és asszociációkkal. Rímekkel teli rap versek ezek Pajor Tamásról és arról, amit ő szeret: a zsidóságról, a pesti életről, a magyar valóságról, ahova mindannyian tartozunk.

A közönség közben oldódik és lazul. A koncert utolsó harmadában néhány újabb dalt mutatnak be, amiket a közönség nem annyira ismer. Az 'Ekezet nelkul' poénjai után viszont új lendületet kap a koncert és a 'Vége van' éneklése közben mindenki magára talál. Ez az az Ámen, amiért mindenki rajong. A dal leírja a legmélyebb bűnöket, az oda vezető utat, az éles, kristálytiszta diagnózist és a katarzist - 'az igazi csak most kezdődik el' - énekli a közönség. A koncert közelít a csúcspontjához, a hangulat fergeteges, a színpad és a közönség összekapcsolódik. És akkor Tamás bejelenti, hogy nem csak vége lesz, hanem vége is van a koncertnek. Megköszöni a figyelmet és lelépnek a színpadról. De ez így nem lehet, hiányérzete van az embernek. Mintha valamit elfelejtettek volna. A szűnni nem akaró tapsviharra visszajönnek, hiszen fel kell tenni az i-re a pontot! Elkezdik játszani a Magyarország fölött az ég-et és a közönség tombol. Kezek a levegőben, kicsik és nagyok, tinédzserek és ifjú nagypapák egy emberként énekelnek.

A koncertnek lehet, hogy vége van, de annak, amiért létrejött az Ámen még korántsem. Az esemény végére nincsenek részegek vagy garázdálkodó emberek, senki sem szívott anyagot, mégis euforikus érzéssel távozik a tömeg. Elköszön az Ámen frontembere, Pajor Tamás is: "Boldog örökkévalóságot!"

Borbély Regina

Posted on May 27, 2015 .