Urald az időd!

„Uralni az időt: elérhetetlen álom, a tudományos fantasztikus könyvek, esetleg a tudományos fantázia világába illő téma.” (Marek Gitlin)

Te is érezted már úgy, hogy lehetetlenség az előtted elefántként tornyosuló teendők halmait mind elvégezni? De mivel mégis muszáj volt, neki álltál. Este tizenegykor. Esetleg ez szokásoddá is vált, és azóta a presszókávé éltet? Ha a válasz igen, akkor jó hírem van számodra, ez a cikk pont neked szól. Az időbeosztást előbb-utóbb úgyis meg kell tanulni, és hidd el, könnyebb előbb, amíg csak a saját teendőidet kell kézben tartanod, míg utóbb, amikor esetleg már egy egész családét. A következő pontokban az időbeosztás alappilléreiről olvashatsz.

1. Találd meg az IDŐFALÓT! Mi a te időfalód?
Az internet? Közösségi oldalak? Esetleg a tükör? A lényeg, hogy megtaláld, hol folyik ki kezeid közül az idő, majd betömd az ott keletkezett időrést.

2. Vezess LISTÁT– légy szervezett!
„Akinek rövid az esze, legyen notesze” rendkívül bölcs elv alapján felhívnám a figyelmet a listaírásra. Történjen az akár telefonban, akár színes POST-IT-eken, igen hasznos. Miután felsoroltad az aktuális teendőid, tedd őket fontossági sorrendbe az alapján, hogy mikorra kell, hogy elkészüljön, illetve melyik mekkora jelentőségű, és mennyi időt vesz igénybe. Majd kezdj hozzá! Érdemes közöttük rövidebb szünetet tartani, amíg az agy raktároz és felfrissül. Ezt a legeredményesebben úgy érheted el, hogy más jellegű tevékenységet iktatsz be változtatásképp. (Például, ha eddig az elmédet erősen igénybevevő feladattal foglalkoztál, most válts, és nézz fizikai tevékenység után: ha eddig matekoztál, most rakj rendet a szobádban).

3. KONCENTRÁLJ!
Iktass ki minden zavarótényezőt, vagy vonulj el ingerszegény környezetbe, mivel csend és nyugalom nélkül nehéz az adott feladatra koncentrálni. Kapcsold ki a számítógépet, halkítsd le a telefonod, és mindent, amire szükséged lehet (tea, csoki formájába tömörült muníció) készíts a közeledbe, és határozd el magad, hogy fel nem állsz, míg be nem fejezted.

4. Tanulj meg NEMET mondani!
Meg kell tanulni nemet mondani, már csak azért is, hogy az általunk elvégzett munka minősége ne csökkenjen, ne összecsapva kelljen valamit a kezünkből kiadnunk, hanem a tőlünk telhető legjobbat nyújtva. A „kevesebb néha több” nem csak a sminkelésre igaz, hanem a plusz feladatok elvállalására is. Ezenkívül ne felejtsük el, hogy lehet, hogy mások is szeretnének környezetünkben érvényesülni, adjunk esélyt nekik.

5. ALUDJ napi 8 órát!
Elárulok egy titkot, amit nagyon sokan nem tudnak. Ha nem alszol legalább 8 ÓRÁT, akkor semmit nem ér, amit aznap este kín keservesen tanultál, mivel legalább 8 óra szükséges ahhoz, hogy az agyad által befogadott információ a rövid távú memóriádból a hosszú távúba kerüljön. Tehát ha reggel is emlékezni szeretnél a tananyagra, akkor inkább kevesebb ideig tanulj, és aludj eleget; így sokkal hatékonyabb lehetsz. Esetleg kipróbálhatod a klasszikus módszert is, tedd a könyvet éjszakára a párnád alá, hátha az éjszaka leple alatt besurran a fejedbe… Csodák igenis vannak!

Ha az 5 szempont alapján összeszedettebbé válsz, megízlelheted a szabadidő édes ízét, amit szintén meg kell tanulni hasznosan eltölteni. A sportolás karbantartja a testet, kitisztítja az agyat, könnyebb koncentrálni, és a felgyülemlett stresszt is levezeti. Hasonló jó hatású a zene, ami azon felül, hogy „az ember lelkét gazdagítja”, az agy különböző területeit fejleszti.

Az idő pénz. Tanuld meg beosztani! Sok sikert, elszántságot, határozottságot és szabadidőt kíván: Szungyi Virág

Posted on January 16, 2015 and filed under 201302, Érdekesség, Szungyi Virág.