The Friends of Israel

 

Szeptember 24.-én került ismét megrendezésre a Jerusalem March néven ismert népszerű felvonulás, melynek idén 60 ezer résztvevője volt. Az Izraelben évente megszervezett rendezvényt, a Sukkot ünnep fénypontjának is tartják. Ezen a napon a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, hogy ily módon támogassák Izrael népét. Az idei Izraeli út keretében a Hit Gyülekezete is képviseltette magát (egyedüli magyarként) a felvonuláson. A 94 fős magyar csoport mellett szerepeltek helyi és nemzetközi delegációk, katonák, táncosok és utcai előadók is.

A 6km hosszú útszakasz kiindulópontja a Sacher Park volt, innen haladt tovább a menet a Hillel és a King David Street-en keresztül az Old Train Station-ig.

A felvonulás történetének kiindulópontja viszont egészen 1955-ig nyúlik vissza, amikor is egy 4 napos rendezvény keretében 200 IDF katona és 70 civil indult útnak, hogy a Zakariás 14:16-ban megírt jövőbeli esemény előhírnökei legyenek. A résztvevők száma az idők haladtával egyre csak duzzadt, míg 1966-ban elérte a 15 ezret. A heves őszi esőzés és a költségvetési problémák miatt a felvonulás 1973-ban elmaradt, de a rákövetkező évben újból megszervezték viszont csak 1 naposra. 

Az idei meneten a magyar delegáció egységes kalocsai mintás pólóval, magyar és izraeli zászlókkal, néptánccal, zenei kísérettel és hitgyülekezetés ballonokkal tette még színesebbé az amúgy is fergeteges hangulatú utcai karnevált. A parádéra jóformán az egész város kiözönlött, és hatalmas éljenezéssel fogadták az éppen soron következő csoportot. A kordonok mögül nem maradtak el a „We Love You” feliratok a  „Sziasztok” köszönések és az „I was in Vaci Street” jellegű hozzászólások sem. 

A közel 3 órás karnevál során Jeruzsálemet eksztatikus öröm és a különféle nemzeti zászlók tömkelege terítette be. Akik részt vettek rajta soha nem fogják elfelejteni, hogy Jeruzsálem 3 órán keresztül mondta azt, hogy „I Love You”.

Írta: Csermák Debora

 
Posted on January 16, 2015 and filed under Csermák Debora, Bornemisza, 201303.