Márciusi Ifjak – Tegyél a jövőért!

Március idusán, forradalmi napra került sor egy belvárosi irodában. 40 fiatal - átlagéletkor 16 év - összeült, hogy jobbá tegye a "társaságát", jelen esetben a Bornemisza Péter Gimnáziumot.

Reggel 10-kor gyülekeztünk, majd hamarosan Petrőcz Katalin tanárnő megnyitotta rendkívüli szabadnapunkat. "Ott voltam, amikor alapítottuk az iskolát. Nem tudtuk, mi lesz belőle, csak azt tudtuk, hogy ez más lesz." Kezdte mondandóját, majd rávilágított, az iskolai szervezetek - ÉTER, SuliBUSZ, K!áltójel - célja az egység kiépítése, egy olyan mentalitás felvétele, amikben nem szabad, hogy a rivalizálás, pozícióharc elrabolják az energiát, hanem sokkal fontosabb, hogy felismerjük, minél többet adunk magunkból és tehetségünkből, annál többet kapunk. Mi magunkat is csak egy támogató közegben tudjuk megvalósítani. Mint mondta „az iskola egy hely, ahol élesben kipróbálhatod magad, anélkül, hogy fatális következménye lenne bármilyen hibádnak. Minden generáció az első, hiszen amit te csinálsz, azt még nem csinálta senki” – zárta beszédét.

Ezután a három diákszervezet mutatkozott be röviden, hiszen sok kilencedikes, sőt egy általános iskolás "zöldfülű" is jelen volt.

Hollós Illés kezdte beszédét, a Bornemisza ÉTER-ről szólt pár percben. Először köszönetet mondott az alapítóknak, a felnőtt mentoroknak - Grüll Tibor, Szobota István, Hollós Gábor-, akik nélkül az ÉTER nem létezne. „Az újság egy szellemi műhely – mondta –, ahol le tudja kötni egy fiatal az energiáit, ha nem tud mit kezdeni magával. Kihangsúlyozta a szervezetek közötti kooperáció jelentőségét, majd bemutatta az újság két ágazatát, a nyomtatott és az  online felületeket (mindkettő díjnyertes középiskolás sajtó), melyek harmónikus fejlődése elsődleges cél.

A K!áltójel nevében az elnök, Diósy Mihály beszélt. Ő is az egyesület alapításával kezdte: Szilágyi Annamarária, Turai Barnabás, Pécsi Tibor tanár úr és Náray Gabriella voltak a kemény mag, akik egy franciaországi látogatást követően hozták létre a szervezetet, ahol egy történelmi megemlékezésen vettek részt. A cél a társadalmi problémákra való reflektálás, felkelteni azokban a fiatalokban az empátiát, akik jelenleg még passzívak. Kitért többek között a tavaly nyáron megrendezésre került marketing és médiatáborukra is, ahol többek között olyan nemzetközi cégek vezetői adtak elő, mint pl. a magyar alapítású Prezi. Remélhetőleg később is hasznosítható képességeket szereztek a táborozó fiatalok.

A SuliBUSZ alapítója, Petrőcz Rafael nevetve mesélte, hogy ugyan most külön-külön szervezetekről és azoknak történelméről beszélünk, valójában egy és ugyanazon asztalnál alapult mindegyik közösség. A diákönkormányzat ezen rendhagyó szervezete egy kizárólag az iskola fejlesztéséért létrejött alapítvány, jelszavuk, hogy "Nem muszáj unatkozni", hiszen saját bevallásuk szerint az alapításkor éppen 13. osztályos Rafael már nagyon unatkozott. Három fő területüket nevezte meg, az első a már létező két szervezet, az ÉTER és K!áltójel segítése, az iskolaélet fellendítése, valamint mindezek finanszírozásának saját (értsd diák) erőből való megoldása.

Az ebéd előtt Petrőcz Ármin lelkesített bennünket az effektív & kreatív munkavégzésre, hiszen "A jó ötletek bárhonnan jöhetnek, nem csak felülről, ukázként."

Közben hallhattuk Petrőcz Jordán előadását az időbeosztásról, ki elmondta, hogy „naponta ugyanannyi percünk van, mint az angol királyi család tagjainak, tehát igazán nem panaszkodhatunk”. A  SMART feladatmenedzselés a végcél (mozaikszó: specifikus, mérhető, elérhető, releváns, időben mérhető) – hangsúlyozta.

A pizza után ki-ki átnézhetett a szemben levő SugarShopba, vagy levegzőzve a teraszon gyönyörködhetett a panorámában, a hangulat rendkívül felszabadult volt.

Délután workshop következett, ahol a szervezetek már aktív tagjait kérdezgették az "újoncok", mely során megbeszélték az egyesületek jövőjét, rövid és hosszú távú terveit.

Reméljük a '48-as forradalomhoz hasonlóan a mai napunk is mérföldkőnek bizonyul majd visszatekintve.

Posted on March 15, 2016 and filed under Programok.