Demokráciajáték újratöltve

Február  11-én a Parlament és Máté József tanár úr jóvoltából csapatunk (13.a+1) pártot alkotva részt vehetett a Demokráciajátékon, melyet időről időre rendeznek meg lelkes diákok számára a még náluk is lelkesebb parlamenti dolgozók, köztük csapatunk kiváló és segítőkész vezetőjével, Arany Jánossal, aki történelmi nevével hozzájárult a nap fényéhez.

Pártunk, a Jövő Nyárért Egyesülés, egy liberálisabb beállítottságú párt, melynek profiljába beletartozik a környezetvédelem és a vidékfejlesztés. Ezzel a profillal mindenki lehetőségeihez mérten igyekezett azonosulni, hogy az általunk benyújtott (és egy igen kivételes társunk által megírt) törvénymódosító javaslatokat megvitathassuk.

Osztályunk vehemenciáját ismerve senkinek sem okozott meglepetést, hogy már az első plenáris ülésen (ahol mind a 4 párt 20-20 fővel jelen volt) parázs vita alakult ki bizonyos módosító javaslatok pontos megfogalmazásával kapcsolatban.

Az első plenáris ülést követték a bizottsági ülések (gazdasági, népjóléti, stb.), melyeken arról szavaztunk, hogy az adott bizottság szempontjából támogatjuk-e az adott módosító javaslatot. Bizonyos mértékű vita itt is kialakult, az adott bizottság tagjainak vérmérsékletétől függően.

Egy rövid ebédszünetet követtek a frakcióülések, ahol végre magunk között lehettünk, valamelyest lazíthattunk és megbeszélhettük mik a teendők a soron következő Törvényalkotási Bizottsági (továbbiakban: TAB) ülésén.

A TAB ülésen minden bizottságból egy többségi és egy kisebbségi beszámoló tudatta a bizottság többi tagjával (pártonként 5), hogy az adott bizottság támogatja-e a módosító javaslatot, vagy nem. A beszámolók után a bizottság szavaz arról, hogy véglegesen mely módosításokat fogadja el. Ezután az egész országgyűlés (esetünkben 80 fő) szavaz (igazi szavazógépekkel) a törvény egészének elfogadásáról.

Miután ezzel is készen voltunk, már csak a sajtótájékoztató volt hátra, ahol minden pártból két sajtóreferens számolt be a médián keresztül az állampolgároknak a nap eseményeiről és válaszolt az újságírók olykor provokatív és csavaros kérdéseire. 

Méltó lezárása volt ez a napnak, melynek során mind átélhettük a vajúdást mely után egy törvény napvilágot lát. Valóban kemény munka ez. 

Kőszegi Anna

Posted on February 14, 2016 and filed under Programok.