Gasztronómiai csillagok

A főzés inkább a nőkhöz kötődik, míg a szakácskodás inkább a férfiakhoz. Érdekes, hogy az alapvetően női hatáskörbe tartozó területen a férfiak érnek el nagyobb és rangosabb eredményeket.

pan-984007_960_720.jpg

Így indult a gumiabroncs és az éttermek közös pályafutása… 1891-ben Edouard és André Michelin, a Michelin-cég alapítói feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot, aminek nagy sikere lett. Annak érdekében, hogy a vásárlók minél többet használják és minél többet vegyenek belőle, az autógumikhoz mellékeltek egy térképet, melyen kitűnő éttermeket és szállodákat jelöltek meg, amik megérnek egy-egy kitérőt az utazás során. A cég arra bátorította a vevőket, hogy minél több adatot gyűjtsenek a megjelölt helyekről, hogy a későbbi kiadványokat ezekkel bővíthessék. Az étteremkalauz óriási sikert aratott, ezt bizonyítja, hogy a kezdetben csak Párizst és környékét ábrázoló térképek néhány év alatt nemzetközivé váltak: megjelentek többek között Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is. Mára már az egész világra kiterjedő tájékoztatóvá vált és letölthető alkalmazások formájában is létezik. A szimbólumrendszerében alkalmazott csillag a legnagyobb szakácskitüntetés lett. Névtelen ételkritikusok járják az utakat és térnek be a különböző étterembe, majd minősítik a helyet.

Joël Robuchon francia séf rendelkezik jelenleg a legtöbb csillaggal (pontosan 27-tel), akit 1989-ben az évszázad séfjének tituláltak. Elmondása szerint azonban nem csillagokban mérhető egy szakács tudása, hanem a vendégek hűségében.

Gordon Ramsay, aki provokatív, öntörvényű, káromkodó és bántóan őszinte személyiségével vált híressé, 16 Michelin-csillagot birtokol.  Rengeteg étterem és pub van birtokában. Éttermei a legdrágábbak közé tartoznak Londonban. Ő szervezte meg az Aubergine étterem helyfoglalási naplójának elrablását annak érdekében, hogy egy másik világhírű szakácstól távol tartsa magát. Az akció sikeresnek bizonyult, a két szakács azóta sem áll szóba egymással. Tv-sorozatában lepukkant, az összeomlás szélén álló éttermeket látogat sorba, ellentmondást nem tűrő hangon veszi át az irányítást, új étlapot állít össze és minden részben megment egy éttermet. A siker azonban nem mindig hosszú távú, azóta ezek közül már rengeteget bezártak.

   Joël Robuchon

Joël Robuchon

Paul Bocuse-t „ a szakácsok pápájának” nevezik. 3 Michelin-csillaggal rendelkezik és nevéhez fűződik a Bocuse d’Or verseny, ami a szakács szakma legnagyobb és egyben legrangosabb versenye.

Az első magyar, aki bejutott a Bocuse d’Or verseny döntőjébe, Széll Tamás volt, aki már nyolc évesen eldöntötte, hogy szakács lesz, mert szerette a finom ízeket és tetszett neki a fehér ruha.

Jacques Pépin katonaságának idejét a francia miniszter szakácsaként töltötte, ahol akkora népszerűségre tett szert, hogy John F. Kennedy amerikai elnök szerette volna a Fehér Ház főszakácsává tenni, a séf azonban visszautasította az ajánlatot és egy híres étteremlánc tulajdonosához csatlakozva francia főzési technikákkal szélesítették ki az amerikai gasztronómiát.

Jamie Oliver maga a nagybetűs Sztárszakács. Tv-műsoraival vált híressé, melyekben jótékonysági éttermekben főz és másokat segít, sokszor a menzát reformálja meg különböző iskolákban. Lazaságával a szakácskodás kötetlenebb részét mutatja be és azt bizonyítja, hogy a főzés nem egy kiváltságos dolog,  mindenki képes rá, csak idő, kedv és elszántság kell hozzá.

 Jamie Oliver

Jamie Oliver

Bob Blumer guruló büféjével vált híressé. A teljes felszereltséggel ellátott kocsijával járja a világot, leparkol a leglehetetlenebb helyeken és különös főzési technikákkal hatalmasat, de egyszerűt alkot minden egyes alkalommal.

Hogy kiből válik ügyes, esetleg világhírű szakács, az korántsem a nemi identitástól függ, hanem az adottság, hivatás, kedv játszik benne szerepet, de hogy egészen pontosak legyünk, egy mindenki számára ismert séfet idézzünk: „Főzni bárki tud!” :)

Mézes Zsanett Posted on January 25, 2016 .