Az a bizonyos Saul fia...

A Cannes-i filmfesztivál nagydíjasa, és több mint 50 ország filmforgalmazói a mozipremier előtt megvásárolták a vetítési jogait.

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia egy teljesen új szemszögből közelíti meg a Holokausztot. A sokat láttatott szögesdrótok, barakkok, marhavagonok elhomályosulnak, és a háttérbe kerülnek. Helyettük a sonderkommando veszi át a főszerepet, az ő tevékenységük.  Kik is voltak ők?

sonderkommando: A német kifejezés Különleges Egységet jelent, ők voltak a “titkok tudói”, kiválasztott zsidó foglyok, akik az Endlösung-ban,azaz a  végső megoldásban segédkeztek. Feladatuk a személyes tárgyak begyűjtése, a holttestek kihordása a gázkamrákból, elégetésük, majd a hamu elhordása volt. Szigorúan tilos volt számukra más rabokkal érintkezni, velük bármilyen kapcsolatot fenntartani. Szolgálatukért cserébe pár hónappal később kerültek a holtak közé.
 
A magyarok nagyot alkottak, nem véletlen tehát, hogy a film 4 díjat is nyert Cannes-ban; a FIPRESCI-díjat, a Technikai-művészi Vulcain-díjat, a Francois Chalais-díjat és a zsűri Nagydíját. Ezen felül pedig nevezték Oscar-díjra is a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

A filmet látni kell, a látottakat utána megemészteni. Ez nem kis idő. A telt házas moziból síri csöndben vonulnak ki a nézők. Kiválogattunk néhány meglepően jó elemzését a filmnek, ami segít feldolgozni a filmet, többféle nézőpontból.

Morvay Péter, Hetek részletesen elemzi a filmet, a célját, és a mondanivalóját

Süll Kristóf, Bornemiszás tanuló tökéletesen leírja, milyen érzése van az embernek a mozitermet elhagyva

Szirmai Gergő, Hollywood Newsagency intellektuális, liberális pesti fiatal, videoblogger, filmkritika

Egri Kitti

Posted on June 26, 2015 and filed under Filmajánlók.