Az újraéledő mese nyomában

Az új Star Wars trilógia indulásának apropóján, érdeklődni kezdtem és utánanéztem a Star Wars történetének. Néhány érdekes dolgot találtam, ezek késztettek cikkem megírására.

A filmeket valószínűleg mindenki látta, vagy legalább tisztába van a történetével. Igazán mondhatjuk, hogy gyerekkorunk egyik meghatározó eleme volt, még ha a filmeket nem is láthattuk, már egészen korán találkozhattunk vele például az óvodában, ahol társaink nem egyszer játszottak sztárvárszosat. Próbáltam tehát olyan dolgokat kiemelni, amiknek a tudatában már nem úgy tekintünk rá, mint ahogy George Lucas szeretné, azaz "Egy modern mese a jó és a rossz küzdelméről".

Réges-régen...

Kezdjük is a legelején, pontosabban a legelső elhangzó mondattal, ami szállóigévé vált: Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban... Ez a mondat Lucas értelmezésében az "Óperenciás tengeren túl" megfelelőjeként szerepel, ami tudniillik a történet (vagy inkább mese) időtlenségét fejezi ki. Épp ezért nem értem, hogy miért adott ki a Lucas film olyan kalkulációkat, hogy a Star Wars kb. 10000 évvel később játszódik napjainktól (jó régen mi!?).
Az időt a Star Wars univerzumban Földi évben mérik és a Yavini csatához viszonyítanak (úgy mint mi Krisztus születéséhez). Ez az a csata, amiben Luke Skywalker felrobbantja a halálcsillagot (IV. rész [The New Hope]). Ebben a részben tűnik fel először Obi-Wan is (mivel ez a rész jelent meg elsőnek), aki összecsap Vaderrel egy koránt sem látványos jelenetben és egyszerűen eltűnik. Hivatalos leírásban azt mondták erre, hogy "eggyé válik az Erővel". Tehát ezt nyújtja a Jedi vallás a halál után, pontosabban mégsem, mivel a történetnek nincs vége itt, sőt csak itt kezdődik. De apropó; Erő... Nem tudom, hogy másnak is feltűnt e az, hogy a Star Warsos neveknek jelentőségük, üzenetük van, például, ahogy Dancsó Péter, magyar Youtubeos is megjegyezte a Darth Vader csak pár betűben különbözik a Dark Father-től, ami illik is a helyzetére. Ugyanígy az "Erő legyen veled" köszönés is csak egy szóban különbözik az "Isten legyen veled" től. És itt jön az a rész ahol az Erő szó már behelyettesíthető Istennel, de ebből nem lesz köszönet.

Az Út, az Igazság és az Élet

A Star Warsban ez teljesen mást jelent, mint a kereszténységben, de mit is? A Jedik rendszeresen használják azt a kifejezést, hogy "az Erő útján járni" vagy "letérni az Erő útjáról". Ezután, rendszeresen olyanokat magyaráznak, hogy "ne engedd, hogy a harag vezessen" és sok más hasonló.A Jedik célja a belső béke megtalálása (lásd: keleti vallások) és a galaxis békéje. Ellenségeik a sötét Jedik, akik haragból és gyűlöletből cselekszenek (a film idejében már professzionalizálódtak, ők a Sithek). Tehát a Jedi vallásban nem az ember cselekedetei számítanak, hanem a becsület (antik görög felfogás amit az Illiász közvetít) és a motiváció ("cél szentesíti az eszközt" ideológia).

Szóval a Jedi vallásban nem bűnök elkövetésével térnek le az útról, hanem ha rosszak a motiváló érzelmek. Például a Hagyaték [Legacy] sorozatban, ami egy rajongó író tollából származik (tehát nem hivatalos, annak ellenére sem, hogy bekerült a Star Wars képregény univerzumba, film nem lesz belőle, mivel a Disney ezt presztízsvesztésnek értékelné). Ebben a sorozatban Luke unokája Cade Skywalker feltámasztja és meggyógyítja haldokló mesterét, de félelemből és haragból, aminek a következménye az lesz, hogy közel kerül a sötét oldalhoz. Szóval jónak lenni a Jediknél finoman szólva relatív.

Az élet. Amint már korábban említettem a Jedik nézetét a halálról, kiegészíteném egy a történet szempontjából is fontos történetszállal, miszerint Obi-Wan mestere Qui-Gon Jinn halála után(!) megtanult egy módszert amivel megőrizte önmagát és szellemként tud mozogni. Ezt a módszert pedig megtanítja Yodának és Obi-Wan nak is. Ez azt jelenti, hogy nem válik eggyé az Erővel.

Behelyettesítve tehát a rejtett ideológiai üzenete az, hogy a halálunk után egyesülünk Istennel és elvesztjük önmagunkat, ennek orvoslására pedig egy különleges módszert kell kitalálnunk és akkor a halálunk után is megőrizhetjük önmagunkat. (Elég sötét.) Az ijesztő pedig az, hogy az a generáció ami ezen nőtt fel arra jellemző, hogy életcéljuknak tekintik az önmegvalósítást. Többnyire Isten kizárásával.

Az eddigiek alapján bátran kijelenthetem, hogy a Star Wars nem is annyira mese amint Lucas barátunk állítja, tehát visszatérhetünk az első mondatra: Réges Régen... Szóval, ha ez nem mese, akkor ez a mondat sem az aminek Lucas mondja. És mivel eddig a keresztény tanokat keverte keleti és más populáris ideológiákkal, amik alapján a történet kicsit sem az Ateizmust kívánja terjeszteni. A Réges-régen akár a teremtés előtti korra is utalhat. Annak pedig az 1Mózes 1 alapján sejthetjük mi lett a vége.

Én már csak arra várok, mikor készítik el a Star Wars apokalipszisét, ennek az istentelen univerzumnak pusztulását. Lenne egy-két ötletem hozzá...
Apropó, a figyelmes olvasó rájöhetett, hogy az Igazság kimaradt fentebb. Megnyugtatom, nem véletlen...

Németh Ákos

Posted on May 27, 2015 and filed under Filmajánlók.