100 felvételi pontról röviden

Szopkó Rebeka, iskolánk 12.a-s tanulója idén 5. helyezést ért el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, történelem tantárgyból. Ezzel nemcsak a Bornemisza Péter Gimnáziumra hozott dicsőséget, de 100 plusz pontot is kapott az egyetemi felvételiben. Nem ez volt az első verseny, amin sikerrel indult, korábban a Savaria versenyen országos 9. és 7, a Pécsi Tudományegyetem által létrehozott Kreatív Történelem csapatversenyen pedig országos 6. és 3. lett.

Emelt fizikára, emelt matek fakultációra jársz, miért a történelmet választottad kedvencül? Miért abból versenyzel legtöbbet?

Történelem mellett más területek is érdekelnek engem, szeretem kipróbálni magam több mindenből, ezért más versenyeken is szoktam indulni (pl. matek, irodalom). Azonban eddig történelemből voltam a legsikeresebb, és ez is érdekel a leginkább.

Mi a célod a történelemtanulással? Gondolkoztál azon, hogy később is történelemmel foglalkozz?

Rövidtávon szeretnék belőle jó érettségit tenni, valószínűleg ez lesz a felvételi tárgyam is. Egyetemen is szeretnék történelemmel foglalkozni. Számomra a töri legérdekesebb része a kutatás, s ennek publikációja, de már az is felvetődött bennem, hogy érdemes lenne egy (vagy akár több) fiatalos, érdekes és minél hasznosabb, gyakorlatiasabb történelemkönyvet írni. A történelem-tanítás is vonz, de nem iskolai keretek között, ami szerintem túl merev, túlságosan kötött és szabályozott. Ki kellene használni az internet nyújtotta lehetőségeket. Blogokon, videókon, interaktív egyéni és csoportprojekteken keresztül szerintem mélyebben és gyakorlatiasabban lehetne ismeretekhez jutni.

Kik és miért inspirálnak a leginkább? Van példaképed?

A legnagyobb segítséget és inspirációt a családomtól kaptam. Mindig ösztönöztek arra, hogy mindenből a lehető legtöbbet nyújtsam, és fektessek be időt abba, amit szeretek csinálni. Édesanyám tanított meg a szorgalomra; lelkiismeretes hozzáállásával, munkájával, rendíthetetlen hitével és stabil imaéletével, nekem ő az egyik legnagyobb példaképem. Édesapám vált az évek során a „menedzseremmé”, mindig támogatott és elkísért a versenyeimre. Legnagyobb segítség szüleimtől szellemi támogatásuk volt, hiszen folyamatosan imádkoztak értem a versenyeken, hogy Isten avatkozzon be, ami rendszerint meg is történt (ezek a történetek is „megérnek egy misét”). Ráadásul szüleim minden nap ároni áldással megáldanak, amivel bátran és szellemi védelemmel indulhatok el otthonról a külvilágba.
Természetesen történelemtanáraim is óriási inspirációt és támogatást adtak nekem. Még általános iskolában kezdtem el (többé-kevésbé) komolyabban foglalkozni a történelemmel. Míg az Újszászban Pálfy Gyula bácsi felkészítésével jártunk csapatversenyekre, addig a gimnáziumban inkább az egyéni megmérettetésekre helyeződött át a hangsúly. Dr Kulcsár Árpád nagyon sok időt áldozott rám, amiért rendkívül hálás vagyok. A többi tanáromnak is sokat köszönhetek, akik támogattak a „versenyre-járásban”, az osztálytársaimra pedig a kimaradt órák pótlásakor számíthattam…

"Miért tanuljak történelmet? Akikről olvasok úgyis mind meghaltak." – mondják sokan… Szerinted miért fontos történelmet tanulni?

A történelem fogalmát szerintem sokan félreértik. A történelem nem csak régmúlt hadieseményekről, politikai és gazdasági folyamatokról szól. A történelembe tartozik minden- az emberiség által felhalmozott- ismeret, technikai újítás és felfedezések is. Feltalálók, írók, közgazdászok, informatikusok és biológusok is ugyanúgy alakítják a történelmet, mint az államférfiak és hadvezérek. Ez sokak számára talán azért nem tűnik olyan egyértelműnek, mert a jelenlegi iskolarendszerben szétszedték a tudást különböző tantárgyakra. Történelem nemcsak a 200, 300, 1800 évvel ezelőtt történt események, hanem maga a tegnapi nap, sőt a mai nap is, mert holnap ez már múlttá válik, történelem lesz... Az, hogy le tudunk menni (most már csak szombaton) a Tescoba, kólát vehetünk chipsszel, mellé veszünk valamilyen mexikói mártást, esetleg a kosárba bedobunk még 2 banánt, otthon bekapcsoljuk a TV-t és meg tudunk nézni egy természetfilmet, krimit vagy esetleg parlamenti közvetítést, délután pedig elmehetünk tüntetni- mindez a történelemmel van összefüggésben. A demokrácia intézményei, a globalizáció, a TV, mint hírforrás és médiaeszköz, a természettudományos ismeretanyag: mindezek a történelem részei, az emberi civilizáció egyes területei. Viszont ahhoz, hogy ezt a tudást megfelelően tudjuk használni, a társadalomban megfelelően tudjunk élni, ehhez ismernünk kell annak gyökerét és kialakulását

Szóval szerinted a mindennapi élethez szükséges a történelem tudása? Az ember identitásán mennyire változtat, ha ismeri a történelmét?

Ez így kicsit túlzás. Természetesen eléldegélhet az ember anélkül, hogy tudná, mikor történt a mohácsi csata, hogyan viszonyultak hozzánk a Habsburgok, és hogy milyen hatása lett az ország helyzetére Trianonnak. Azonban úgy gondolom, hogy a jelenlegi Magyarország állapotának megismeréséhez, a fennálló rendszerben való kiigazodáshoz elengedhetetlen a magyar és európai történelem ismerete. A napi politikában való tájékozódáshoz ismernünk kell az ország hátterét, a nemzetközi események megértéséhez tudnunk kell, hogy Magyarország milyen helyet foglalt és foglal el az európai országok közösségében, és tágabb értelemben, a világban. Enélkül kicsit el lennénk veszve a hazai és külföldi hírek világában (pl. gazdasági, politikai, kulturális, társadalmi stb.). Persze ahhoz, hogy vegyünk egy liter tejet az ABC-ben, nem szükségesek a történelmi előismeretek, de szerencsére az élet  nem csak erről szól...

Egyetértek. Fontos még megemlíteni, hogy nyelvi előkészítőbe is jártál. Ha újra választhatnál, megint nyelvibe jelentkeznél?

Nagyon szerettem nyelvibe járni. Nekem hasznos volt, év végén le tudtam tenni a középfokú nyelvvizsgát, most a felsőfokúra készülök. Ha választhatnék, újra nyelvibe jelentkeznék, mert nekem kifejezetten jól jött plusz egy év a gimnáziumban, így több mindenre volt időm, egyetemre is jobban fel lehet készülni mellette szerintem.

Végül egy utolsó kérdés. Mi a leghatékonyabb módja számodra a tanulásnak?

Semmi különleges módszert nem alkalmazok. Elolvasom az anyagot, kijegyzetelem azt, és később színes filcekkel a lényeget kiemelem. Jegyzetkészítéskor és kiemeléskor át kell gondolni a lényeget, ami segíti a megértést és a hatékonyabb tanulást. Nekem ez a leghatékonyabb módja a tanulásnak, de természetesen mindenkinek máshogy megy ez. A legfontosabb szerintem az, hogy az ember időt töltsön el azzal, amiben fejlődni szeretne. Befektetés nélkül nincs eredmény. Ehhez viszont egy fontossági listát kell felállítani, hogy azzal foglalkozzon az ember, amit igazán fontosnak tart, és ne menjen el az idő felesleges dolgokkal.

Köszönöm a válaszaid és további sikereket kívánok!

Varga Dominika

Posted on May 4, 2015 and filed under Interjú.