Önként és dalolva

Fazekas Dániellel, a Bornemisza Hangja énekverseny győztesével beszélgettünk.

Mikor kezdtél el komolyabban énekelni?

Már általános iskolában is a gyerekkórusban énekeltem a tömegben. Volt egy fiúkórus hetedik-nyolcadik osztály környékén, amit Konovalovné Guttmann Eszter néni vezetett, abban is szerepeltünk a színpadon.  Általános iskola vége felé csak a gyerekkórusban szolgáltam.
 Gimnáziumban kezdett el komolyabban foglalkoztatni az éneklés, és a Kinneret kamarakórusban, ami a Hit Gyülekezetének a kamarakórusa, már a kezdetektől fogva benne vagyok. Az országban különböző helyeken adunk koncerteket például a Sabbathsonggal, de Balogh Mihállyal is léptünk már fel. 
Kórusokban énekelek többet, a szóló karrieremet, úgymond, az énekversenyekkel kezdtem el felépíteni. 

Az idei énekversenyre ki segített felkészülni?

Elsősorban az Úr adott hozzá bátorságot, meg az eredményekből úgy tűnik, hogy tehetséget is. Van egy nagyon kedves barátom, egy vendégművész, Méri Péternek hívják. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója. Nagyon profi zongorista. Ő segített nekem zongorával kísérni a mostani dicséretet, és az Úr kegyelme is velem volt. 
Igaz, hogy nem tudtunk annyit készülni a versenyre, amennyit szerettünk volna, de úgy látszik, hogy pont elég volt, és ennek nagyon örülök.

Mi késztetett arra, hogy gyerekként elkezdjél énekelni?

Nem tudom. Óvoda óta azt mondják, hogy jó hangom van, és énekelgettem. Így komolyan nem gondoltam még soha. Most már abban biztos vagyok, hogy a szolgálatban szeretném használni ezt a fajta talentumot is, hogyha az Úr vezet.

Van egyéb, esetleg konkrét elképzelésed a jövőre vonatkozóan?

Konkrét tervem nincs. Az biztos, hogy szolgálni szeretnék. Most is szolgálok a gyülekezetben a dicséret kórusban, és hogyha az Úr olyan helyre helyez, ahol az ének tudásomat is kell kamatoztatnom, használnom, akkor fogom.

Mit tanácsolsz azoknak, akik gondolkoznak az éneklésen, érdekli őket, de még esetleg bizonytalanok?

Szerintem, ha valaki úgy érzi, hogy tehetsége vagy kedve van az énekléshez, akkor mindenképpen érdemes már egy bizonyos, felnőttebb kor után, (de fiatalon is) megmutatni a hangját egy olyan embernek, aki az éneklésben szakmabeli. Például egy jó énekesnek vagy egy énektanárnak. A Bornemiszában és a Hit Gyülekezetében egyaránt van erre lehetőség. Onnantól pedig ajánlott a szakemberek tanácsára bízni magát, és úgy folytatni ennek a felépítését a jövőre nézve.

Köszönjük és további sok sikert kívánunk!

Murányi Eszter


Posted on April 27, 2015 and filed under Interjú.