HISZ - Legyél te is jótevő!

"Az idei tél roppant enyhe volt, aminek a hajléktalanok és a nélkülözők is örültek, hisz ez sokak életét mentette meg" - emelte ki Kovács Sándor, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának vezetője.

A szegénység egy destruktívan ható szociális jelenség, ami a mindennapok része. Ez az iparosodás miatt fokozódott - a 18. századtól fogva hat ilyen mértékben a társadalmakban. Ennek oka, hogy a társadalom java része a mezőgazdaságban tevékenykedett, és ezen az iparágon belül nem voltak nagy eltérések a jövedelmet tekintve.  Az iparosodás hatására megindult az urbanizáció, a gazdasági szintek kiépítése, és ennek eredményeként kialakultak a nagyobb jövedelembeli eltérések. Míg a kommunizmusban a szegénység és a lemaradottság a közmédiában teljesen tabu volt, mára már mindennapos témává vált. A hagyományos szegénység mellett a rendszerváltás óta az „újszegénység” is észlelhető. „Újszegények” a munkanélküliek, a rokkantnyugdíjasok; azok az emberek tehát, akik nem rendelkeznek rendszeres megélhetést biztosító munkahellyel illetve nyugdíjjal. A rokkantnyugdíj stabilan érkező jövedelemforrás, de ez a juttatás mennyiségében sajnos nem teszi lehetővé a teljes megélhetés finanszírozását. Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy az idős emberek körében nem különösen nagy a szegények aránya, azonban a gyermekek szegénysége jelentős országunkban. Emellett nem elhanyagolható az úgynevezett etnikai szegénység sem, mely a kisebbségeket, főként a roma származású embereket érinti.

Ahhoz, hogy a szegénységben élőkön segíteni lehessen, definiálni kell a fogalmát, meg kell határozni ki a szegény.  Szegénynek számít az az ember, aki a meghatározott „szegénységi határ” alatt él – azaz, akinek jövedelme kevesebb, mint élelmiszerszükségleteinek háromszorosa. Egy másik megközelítés szerint, ha egy családnak nem kerül havi négyszer az asztalára húsétel, akkor őket szegénynek lehet mondani. Ezek csupán fogalmak, de ezek mögött mind egy-egy emberi sors, egy élet áll.

Azért, hogy ezen a gondon segíteni tudjon, a Hit Gyülekezete létrehozta saját jótékonysági alapítványát. A HISZ, munkája egész évben zajlik, de a téli időszakra (november-február) koncentrálódik a legtöbb teendő. Ebben a ciklusban az időjárás miatt a rászorulók, kiterjedtebb segítséget kapnak, hogy az életben maradási esélyeik növekedjenek. Temérdek embernek a HISZ és az ehhez hasonló karitatív szervezetek munkája az életben maradást jelenti.

A HISZ tevékenysége nagyon összetett, hiszen az emberek anyagi támogatásán kívül, talán egy sokkal érzékenyebb témában is segít, az érzelmi, lelki sérülések begyógyításában. Emiatt sokkal nagyobb teher nehezedik a szolgálók vállára mivel, egy ilyen „lelkileg sérült” személlyel nagyon finoman kell bánni. A HISZ munkája az emberi élet minden területére kiterjed, a mélyszegénységben élőktől, a rezsi elmaradásokon át egészen a teljesen egyedi problémákig az aktivisták mindent megpróbálnak orvosolni. A HISZ rengeteg ember életét könnyíti meg, és sok embernek mutat példát az adásban és a szeretet tettekre váltásában.

A szeretetszolgálat nemcsak a már említett területeken tud segítséget nyújtani, hanem a katasztrófavédelemben, és károk helyrehozásában is. Például: Magyarország földrajzi fekvése miatt az árvíz minden évben nagyon nagy károkat tud okozni. Sok olyan család volt, akik a HISZ segítsége nélkül nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudtak volna visszarázódni a régi kerékvágásba, hiszen akkora anyagi károk keletkeztek, amit nem lett volna esélyük ilyen gyorsan pótolni, a lelki sebekről nem is beszélve. A HISZ önkéntesei újjáépítették azokat a házakat és egyben az életeket is, amelyeket az árvíz lerombolt, de nemcsak az árvizeknél voltak ott, hanem a vörösiszap-katasztrófánál is.

Az emberi lény belső kényszere, hogy empirikusan is érezhesse a dolgokat. Nekem már több ízben is volt szerencsém személyesen tapasztalni az ételosztás érzelmi hullámvasútját.  Egy ilyen esemény nagyon fárasztó, nem feltétlen fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg. Egy adott karitatív program alkalmával elkerülhetetlen, hogy találkozzunk a rászorulókkal. Ez természetesen személyenként mindenkit más módon érint meg.  Ennek ellenére, azonban vannak közös vonások is, először is mindenkibenben kialakul egyfajta sajnálat és empátia, ami nagyon jó környezet a segítség nyújtásnak. A szellemi és lelki ingerekre az ember fizikai teste is fokozottan reagál, és még nagyobb figyelemmel, erőfeszítéssel végzi a teendőjét. Már utaltam arra, hogy az ember érzései egy ilyen adakozáson nagyon változóak, akár ellentétesek is lehetnek. Látni a rengeteg megtört emberi arcot, tönkre ment sorsokat, és belegondolni abba, hogy Magyarország lakosságának 40%-a szegénységben él, borzasztó! Emellett a sok megtört arcon látni örömet, boldogságot is, ez felüdítő érzés.  Ez főleg akkor érezhető át, amikor az emberek ezeket az érzéseiket ki is mondják, például: „nekik ez most az életet jelenti” vagy, „hogy a gyerekei mennyire örülni fognak…” ekkor az ember szívét elönti egy kellemes érzés. Az adás egy csodálatos dolog, de, ha valaki ezt személyesen is megteheti az magával ragadó érzés: nem csupán egy alapítványnak elutalni a pénzt, hanem saját bőrén megtapasztalva átadni a segítséget azoknak az embereknek, akiknek szükségük van rá. Itt igazán át lehet élni, hogy „Jobb adni, mint kapni!”. De ezek még csak a rövidtávú érzések. Mivel egy ilyen alkalommal viszonylag kevés idő alatt kell rengeteg információt feldolgozni, ezért lehet olyan gondolatmenet, emlék, ami csak egy-két órával később jut az eszünkbe. Amikor az ember elkezdi feldolgozni a napot és átgondolja mi is történt, eszébe jut a rengeteg arc, a szomorúság, egy mosoly és eljut odáig, hogy felmérje saját helyzetét, ráeszmél arra, hogy másokhoz képest ő hogyan áll. Rájön, hogy sokszor hálátlan volt és nem tudta értékelni mindazt, amit már megkapott; ennek kiküszöbölésére tökéletes egy ételosztás. Az ember megtanul értékelni dolgokat és hálát adni minden jóért, még ha az aprónak, vagy természetesnek tűnik is. Az emberben kialakul egy  jó értékítélet.

Ha te is szívesen részt vennél ebben a munkában, örömmel várják jelentkezésed a  HISZ pultjánál.

Bangó Izrael Ábrahám

Posted on April 26, 2015 .