March of the Living - Élet menete

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket. - Martin Luther King

Vasárnap a Dohány utcai zsinagóga előtt hatalmas tömegben folyamatosan gyülekeztek az emberek Az Élet Menetére, amely a második világháború ideje alatt történt zsidók halálba menetelése megemlékezése céljából lett megalapítva. Leírhatatlan érzés volt meglátni, hogy az embereknek milyen fontos eseménnyé vált az élet melletti kiállás, a jogtalan terror és mészárlás elleni fellépés amellett, hogy Magyarországon sajnálatos módon egyre csak nő az antiszemitizmus és a faji alapon történő gyűlölködés. A tizenharmadik alkalommal megrendezett Élet Menete célja az volt, hogy résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett. Élet Menetének az a mottója, hogy a nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson gyermekeink jövőjévé. 

A gyűlölet az ördög mérge. A tökéletességre törekvő ember nem engedi, hogy belecsöppenjen a szívébe. - Gárdonyi Géza


 A menetet Verő Tamás főrabbi indította el a sófárfújással, majd a polinómmal együtt megindult a több tízezres tömeg az Andrássy úton a Hősök tere felé.
Több közismert személy, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet, az izraeli, az orosz, a francia, finn és kanadai nagykövet, továbbá Heisler András Mazsihisz elnöke és Németh Sándor Hit Gyülekezete lelkésze mellett számos magyar politikus is részt vett a menetelésen. A menet célállomása az Ötvenhatosok tere volt, ahol élőláng fogadtak az embereket. Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke, és magyar női túlélő, Fahidi Éva videóüzentben vet részt a megemlékezésen.
Heisler András szerint komoly értékek születtek a holokauszt emlékévében és bár az év nehéz volt, azzal kell foglalkozni, amit akkor létrehoztak. Szavai szerint a megemlékezésen az egész ország megmozdult, sikerült olyan konferenciákat és kiállításokat létrehozni, amelyek értéket teremtettek, az egyik kiállítás már Amerikában van.
Martin Schultz és Fahidi Éva videoüzenete után Szinetár Dóra és Szabó Ádám a közönséggel együtt elénekelték a “Soha többé Soá” dalt, amelyet Jávori Ferenc és Müller Péter írt a megemlékezésre.
Senkinek sincs joga! 

A dal után határozott, szókimondó és nagy üzenetet tartalmazó beszédek tartott a magyar felmenővel is rendelkező Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, aki délelőtt a zsidóságért és a magyarságért megkapta az Élet Menete Alapítvány Kézdy György díját.
“70 évvel a holokauszt után újra az az antiszemitizmus van jelen Magyarországon, amely több, mint 560000 zsidó férfit, nőt és gyereket vitt halálba”. 

Az embernek egy olyan módszerrel kell felülemelkednie minden emberi konfliktuson, amely elutasítja a bosszút, az agressziót és a megtorlást. Ennek a módszernek az alapja a szeretet. - Martin Luther King


Lauder úr teljes mértékben elítélte a Duna-parton a zsidó holokauszt emlékére felállított cipőket ért meggyalázást, utalva erre jobbikos Kulcsár Gergely tettére és kijelentette, ha a kormány nem ítéli el, az azt a látszatot kelti, hogy a kormány egyetért vele. Amikor a világ Magyarországra néz, nem a szép kultúrát, nem a gyönyörű városokat látja. A világ amikor Magyarországra néz, akkor a Jobbikot látja. A Jobbik tevékenysége a világ összes többi részéről nézve árt Magyarországnak, s együtt kell dolgoznunk egy jobb ország érdekében, ne engedjük, hogy a Jobbik tönkretegye ezt az országot, a magyar emberek ennél sokkal többet érnek!- bátorította a hallgatóságot Lauder úr. 

Vétkesek közt cinkos, aki néma. - Babits Mihály

A nemzetközi Élet Menetére egy nagyobb csoport képviselte magát Magyarországról, hatalmas magyar és izraeli zászlóval jelezve együttérzését az áldozatoknak Auschwitzban és Birkenauban. Egy ottani meneten résztvevő beszámolójából is kiderült, hogy rengetegen vettek részt az eseményen, és ez a világ többi országában is megtapasztalható, aminek talán az egyik legfontosabb helyszíne a fővárosunk volt vasárnap délután. A több nemzetközi cikk mellett a legnagyobb megemlékezés Izraelben volt, ahol szó szerint mindenki megállt a sófár hangjára. A videón látható, hogy minden dolgozó vagy éppen munkába siető, különböző kultúrákból és országokból bevándorolt afrikai és kínai, európai vagy amerikai ember kétperces gyászcsendet tartott. Amit ott tettek, az szavakkal nagyon nehéz leírni, talán ezzel lehet legjobban kifejezni: szívhez szóló.

Videó itt

Ludvig Szilárd

Posted on April 18, 2015 and filed under Programok, Közélet.