Izrael régi-új elnöke

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud nagy előnnyel, kerek öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort (Zionist Union) a keddi parlamenti választáson a 120 fős Knesset-ben. Isaac Herzog, az ellenzék vezetője csaknem a végleges adatok ismeretében elismerte az általa vezetett pártszövetség vereségét.


Előző este, az exit pollok ismeretében a két párt döntetlenre állt, és úgy tűnt, hogy mindkét párt 27-27 mandátumot szerzett, ám a választások eredménye végül a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett, a Likud pedig 29 (más forrás szerint 30) mandátumos győzelemmel folytathatja tovább, amit elkezdett.


Herzog gratulált és sikert kívánt, ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is alternatívát kíván nyújtani Netanjahuval szemben, és tovább küzd „egy igazságosabb, politikai távlatokat kínáló, demokratikus” Izraelért.


De nemcsak a Likud győzte le a baloldalt, hanem így a jobboldali pártok is meghatározó fölénybe kerültek, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert. Reggel Netanjahu bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani a negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.


A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett, tizennégy parlamenti hellyel. Őket követi a Jes Atíd (Van Jövő) 11 mandátummal. A szintén inkább középre húzódó Kulánu-nak (Mindannyian) tíz képviselője lesz a Knesset-ben. A Naftali Bennet vezette párt, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon), telepeseket támogató jobboldali párt, nyolc mandátumot szerzett, míg a keleti vallások pártjai össz-vissz hetet. Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja hatot, a liberális Merec az utóbbihoz képest tovább gyengült, és idén csak négy mandátumot kapott. A Zahava Galon párt vezetője az eredmények ismeretében végül benyújtotta lemondását

Kálmán Hanna

Posted on March 19, 2015 and filed under Közélet.