Nyelvtanulás?!

Gimnáziumunk egyik diákja fontos tippeket oszt meg a nyelvtanulásról. Vigyázat, személyes vélemény következik…

Személyesen jelenleg három idegen nyelvet tanulok, köztük angolt is, melyből letettem egy éve a felsőfokú nyelvvizsgát. Sokan kérdezték és én is elgondolkoztam ezen, hogy megérte-e egy egész évet gimnazista tanulmányaimból az angol nyelvnek szentelni, de most már tudom: TELJES MÉRTÉKBEN.

Azon kívül, hogy megszerzel egy nyelvvizsgát, rendkívül hasznos tud lenni maga a nyelv, hiszen meg tudod magadat értetni külföldön, ma már rengeteg dolgot inkább idegen nyelveken írnak ki (legtöbbször angolul), plusz pontot ér a felvételinél, és más országokból származó barátokra tehetsz szert. Összefoglalva: egy idegen nyelv ajtókat nyit előtted.

Rengeteg módja van egy-egy nyelv elsajátításának, és igen sok nyelvet lehet tanulni. Először egy világnyelv elsajátítását ajánlanám, mint például az angol, német, francia, stb. Majd a későbbiekben akár különlegesebb, ritkább nyelv(ek)et is. (Pl. mandarin, héber, finn)

Ha nem akarsz valamilyen nyelvet felsőbb szinten tanulni iskolában, vagy egyszerűen nincs rá lehetőséged, akkor ezt tanfolyamokon is megteheted. Nyilván ez mindig drága és időigényes, de a végén megéri. Valamint sokkal hatékonyabb, hisz lehetőséged van egyedül, vagy kis csoportban is tanulni.

Létezik egy általam is használt módszer, ez az ún. autodidakta tanulás. Ez annyit tesz, hogy tanár nélkül, magadtól elkezded tanulni a kiválasztott nyelvet tankönyvből, internetről vagy akár egy okostelefon alkalmazás segítségével. (pl. Duolingo) Ez a módszer annyira elég, hogy egy nyelv alapjait megtanuld, elsajátítsd, a szókincsedet növeld. Természetesen, ha ezek után még magasabb szinten szeretnéd tanulni az adott nyelvet, akkor ezt a fent említett módszerrel tanácsos.

Egy kulcsszót hadd említsek meg: kitartás. Mint minden tantárgyhoz, a nyelvekhez is elengedhetetlen, hogy ne hagyd abba a gyakorlását, és ha esetleg nehézségekbe ütközöl, ne add fel, hiszen csak ez vezethet majd a sikerhez.

Eddig többnyire hivatalos dolgokkal kapcsolatban említettem a nyelvet, de vannak ám olyan előnyei is, amik a hétköznapi életben is megmutatkoznak. Ugyanis akárki akármit mond, a legtöbb mű, legyen az könyv, film vagy zeneszám, az eredeti nyelven a legjobb. Én személy szerint eléggé ki tudok akadni, ha valamiből elolvasom az eredetit és észreveszem, hogy a magyar fordítás még csak meg sem közelíti az igazságot. Szemléltetésképp, biztos vagyok benne, hogy ti is halottatok már egy-két olyan filmcímet, ami szörnyen mellé lett fordítva.  Oké, értem én, hogy műfordítás és alkotói szabadság, de ha az adott szövegnek már maga az értelme is megváltozik, nos, az sokat elvesz az élményből.

Ez a dolog viszont vice versa működik, vagyis fantasztikusan fejlesztheted nyelvtudásod, ha eredeti nyelven olvasol, nézel filmet, hallgatsz zenét. Én például kellemesen meglepődtem, hogy milyen is Morgan Freeman sokat emlegetett, selymes hangja.

Vagy arra, ahogy Johnny Depp azt énekli: „I got a jar of dirt, I got a jar of dirt, and guess what’s inside it”  (Van egy üveg földem, van egy üveg földem, és találd ki mi van benne!)

Ez egy egyszerű és élvezetes módja a szókincsed bővítésének, a poénok is másképp hatnak. Egy tipp: ha lehetőséged van rá, tegyél le egy közép-, ill. felsőfokú nyelvvizsgát még érettségi előtt, így nem egyszerre nehezedik rád a teher!

 

Posted on February 22, 2015 and filed under #nyelvtanulás.