TOP 11 - Női főszereplők

Női karakterek, akik felülírták a "férfiasság" fogalmát

  Veronica Sawyer

Veronica Sawyer

11. Veronica Sawyer (Heathers)
Nem túl ismert, de érdemes megemlíteni a különösen bizarr Gyilkos Játékok című film főszereplőjét, a Winona Ryder alakította Veronica Sawyert. Benne az a szép, hogy habár barátkozik a suli szépségkirálynőivel, mégis mélyen megveti őket a tomboló szépségkuktusszal együtt. Továbbá nem fél pisztolyt ragadni, ha szükségeltetik.

  Katniss Everdeen

Katniss Everdeen

10. Katniss Everdeen
Katniss korunk talán legismertebb és legfelkapottabb főhősnője. Profi íjász túlélő, és jogosan kérdezhetitek, hogy miért került a lista aljára. Nemcsak az ő karakterébe, de az egész szériába belerondított az a bizonyos harmadik rész (The Hunger Games - Mockingjay Part 1), ami nem állt másból, minthogy Katniss Peeta (szerető A) után sírdogált, miközben Gale (szerető B) vállára hajtotta fejét.

  Clarice Starling (SotL)

Clarice Starling (SotL)

9. Clarice Starling (SotL)
Belegondoltál már, milyen lenne, ha egy perverz tekintetű kannibállal közösen kéne megoldanod egy rejtélyt? Clarice sem, viszont átélte, úgy, ahogy azt senki sem kívánná magának. Nőként, azaz célpontként nyomozott különböző fetisiszta pszichopaták ügyében, és bizonyította rátermettségét.

  Thelma and Louise

Thelma and Louise

8. Thelma and Louise
A férfiakból kiábrándulva ül be egy kocsiba és indul utjára a két barátnő (Susan Sarandon és Geena Davis). Hogy mi a végcél? Azt ők sem tudják, de kalandjaik során teljesen elveszik az "erősebb nembe" vetett bizalmuk, így a jó szándékból nyújtott segítő kézre is csak legyintenek, sajnos ez jelenti majd a vesztüket is. Élvezet nézni, ahogy ez a két nő ráébred arra, hogy van élet a konyhán és szárítókötélen túl is, és egy bika erejével rúgnak ki a hámból. Ez viszont ahhoz vezet, hogy nem látják be; nekik is épp annyira szükségük lenne egy férfira, mint ahogy a férfiaknak is rájuk. (Egy későbbi főhösünk már érettebben fogja kezelni ezt a kérdést)

  Jen Yu

Jen Yu

7. Jen Yu (CTaHD)
Nem hagyhatjuk ki a listáról a kínai Jen Yu-t sem, aki Ziyi Zhang fantasztikus alakításának köszönhetően úgy forgatja a kardot, mint senki más. Belevalóságát talán az illusztrálja legjobban, amint a Tigris és Sárkány című filmben teázgatás közben fél kézzel bánik el támadójával. A karaktere egyébként a "hercegnő, aki le akarja vetkőzni ráerőltetett szerepét" klisét követi, de be kell vallani, jól áll neki. A színésznő egyébként a Repülő tőrök klánja című alkotásban is hozza a formáját.

  Nikita

Nikita

6. Nikita (1990)
Nikitáról legtöbbünknek a 2010-ben induló sorozat jut az eszébe, de mi most Luc Besson eredeti 1990-es Nikita című filmjét vizsgáltuk, melyben Anne Parillaud formálja meg a karaktert. Egy igénytelen külsejű, de életrevaló suhancból faragja ki egy titkosszolgálat Nikitát, a félelmet nem ismerő, könyörtelen titkosügynököt. Az írók igyekeztek ügyelni arra, hogy a karakter több legyen holmi gyilkológépnél, legyenek érzelmei, és a legfontosabb; maradjon nő. A végeredmény kicsit többet picsog, mint kéne, de el lehet tőle vonatkoztatni. A későbbi filmek akcióhős-amazonjai is sokat merítettek Nikita figurájából, úgyhogy joggal mondhatjuk, hogy a csaj megérdemli a 6. helyezést!

  Maggie Fitzgerland

Maggie Fitzgerland

5. Maggie Fitzgerland (MDB)
Hilary Swank megalkotta a talán legelszántabb, legvakmerőbb és legkitartóbb női karaktert, akit valaha is vásznon láthattunk, Clint Eastwood 4 Oscar-díjas filmjében, a Millió Dolláros Bébiben. Az, hogy a lesérült boxolónő végső döntését meghátrálásból hozza, vagy azért, hogy megmutassa; ő nem fél a haláltól, már a nézőre van bízva. Respect!
 

  Furiosa

Furiosa

4. Furiosa (Mad Max: Fury Road)
Egy frissen feltűnt karakterrel van dolgunk a 4. helyezettnél. Furiosa a 2015-ös Mad Max: A harag útja című akciófilm főhőse egy kézzel is megbirkózik a zsarnok, elnyomó rendszerrel, ahol a nők nem mások, mint szexbábuk. Kemény, bevállalós, bátor, jól bánik bármiféle fegyverrel és persze kamionja kormányával is. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy Thelmával és Louissal ellentétben, ő nem fél egy férfi (Max) segítségét kérni küldetése során. Furiosa egy nagyon jó irányt mutatott Hollywoodnak a "badass" női karakterek megalkotását illetően.

  The Bride

The Bride


3. The Bride (Kill Bill 1-2)
A dobogó legalsó fokán áll az elképesztő Tarantino Black Mambája, avagy egyszerűbb nevén a menyasszony. Ám nem akármilyen menyasszonyról beszélünk; olyanról aki ninja hadseregeket mészárol, bérgyilkosokkal bánik el, és ha kell, kiássa magát a föld alól is, és csupán egyetlen célja van: hogy megölje Billt.
A klasszikus hősnő kétségkívül az egyik legismertebb és legkeményebb a társai közül.

  Sarah Connor

Sarah Connor


2. Sarah Connor (Terminator 1-2)
Ki más lenne a második, mint jövőnk megmentője, John Connor anyja! Saraht teljesen váratlanul éri a tény, miszerint a fia fogja vezetni a hadsereget a terminátorok ellen. Amellett, hogy meg kell küzdenie egy tucat gyilkos robottal és a kormánnyal, aki bolondnak nézve elmegyógyintézetbe zárja, utat is kell mutatnia Johnnak, vigyáznia és óvnia kell őt. Ehhez pedig kőkemény katonává kell válnia, ami viszont csak a második részben történik meg, amikor Sarah már nem kap annyit a reflektorfényből. Éppen ezért csúszott le a második helyre, ellentétben...


1. Ellen Ripley (Alien filmek)
...Ellen Ripleyvel, aki az Alien széria összes részében képes volt nőiességét hátrahagyva is harcolni a hatalmas, nyáladzó idegenekkel. Ő nem kemény csajjá vált, ő mindig is az volt, ez látható az első részből. Karakterének sorsa talán bárkit összeroppantana, de ő bírja, végigcsinálja. Ebben az esetben már nem nő és férfi karaktereket mérünk össze, hanem Ripleyt és mindenki mást. Továbbá ne feledjük a bizonyos helyzetekben előtörő anyai ösztönét sem. Ezért állhat fel ő büszkén a dobogó csúcsára, és hát srácok, valljuk be, mindegyikünk átértékelte férfiasságát, amikor a második részben láttuk, ahogyan Ripley egy robotvázat magára öltve küzd meg az aliennel. Még most is borsódzik a hátam...

Süll Kristóf

Posted on October 30, 2015 and filed under Filmajánlók.